Monday, September 27, 2010

Ülesanne 5. Ligipääsetav internet.

Ülesanne on keeruline minu jaoks, kuna varem ei ole osalenud arvutialastel tehnoloogilistel kursustel ja seega puuduvad teadmised ja kogemused kommenteerimaks veebilehekülgi. Vajaka jääb oskusest kasutada õiget terminoloogiat.
Kodulehelt võib saada informatsiooni omaniku kohta, tema töö ja õpingute kohta, huvialade ning  lemmikloomade kohta jpm. Minule jätab sümpaatse mulje kursusekaaslase Liisi kodulehekülg veebiaadressiga http://www.hot.ee/neiu7/. Arvutitundjana on ta oma kodulehe teinud käimasoleva kursusega seotult. Esmalt lihtne kodulehe teematutvustus ning graafilise elemendina foto, millel alati rõõmsameelne Liis poseerib rahvariietes, annab vihjeid tema huvist tantsimise või laulmise vastu. Värvifoto mõjubki just heledal taustal. Ja vastavate ülesannete linke avades saame ülevaate Liisi esitatud kirjatöödest.
Kodulehe koostamisel W3C standardnõuetele vastav miinimummaht:
  • vähemalt 3 omavahel lingitud HTML-faili,
  • 1 ühine CSS-fail,
  • vähemalt 1 graafiline element igal lehel
Minu arvamuse kohaselt on Liisil vastavad nõuded täidetud.  Et koduleht oleks loetav ja nähtav kõigile, ka tugitehnoloogiat kasutavatele arvutikasutajatele, peaks koduleht valideeruma (veebiaadressil http://validator.w3.org/).Hetkel leidis validaator 3 viga.
Meie kursuse teema on analüüsida, kuidas oma kodulehekülge tehniliselt õigesti teha ning esitada, aga mind paneb antud teema juures mõtlema see, et mida oma koduleheküljel võiks kirjutada ja näidata (avalikustada) ning mida mitte. Olen külastanud mitmeid kodulehti ja märganud, et paljud avalikustavad hulgaliselt andmeid enda kohta, paljud ei too esile midagi isiklikku (Liisil ainult foto endast). Mida eelistada?
Kas me teame, mis tegelikult toimub meie kodulehtedel? Kes seal käivad, mida nad seal teevad, kaua nad seal on? Maailma tuntuima analüüsiprogrammiga Google Analytics saab väga põhjaliku ülevaate kogu veebilehel toimuvast. Kodulehe analüüs aitab teada saada: kes on meie sihtgrupp, kellele peaks rohkem tähelepanu pöörama ja infot jagama; kui lojaalsed meie veebilehtede külastajad on; kust ja kuidas huvilised meie kodulehele satuvad; kuidas meie "reklaamid" töötavad jne.

Kasutatud kirjandus:
Kikkas, K. (2009). Haridustehnoloogia ja erivajadustega inimesed/Ligipääsetav internet
http://beta.wikiversity.org/wiki/Haridustehnoloogia_ja _erivajadustega_inimesed/Ligipääsetav_Internet [loetud 24. sept. 2010].
Kodulehe analüüs
http://www.wmg.ee/et/kodulehe-analuus-webaudit [loetud 23. sept. 2010].

1 comment:

  1. Väga tubli! Olete koostanud suurepärase analüüsi, kusjuures teemat ka edasi arendanud ja tõstatanud küsimusi, mis on vägagi aktuaalsed. Ainuke märkus tuleb autoriõiguste kohta, nimetate siin Liisi fotot. Aga siit võib saadagi alguse identiteedivargus, kuna pole teada, kes on foto autor. Seega võib iga veebisurfaja antud fotot kasutada ja panna ta üles oma veebilehele.
    Tore, et analüüsisite veebilehe vastavust standardile ja avastasite 3 viga, mida Liis saab kindlasti ära parandada!

    ReplyDelete